ТЕД настан: Креативните индустрии – спектар на можности или затворен круг на идеи?

На  06.05.2017, со почеток од 19 часот во просториите на Кино Фросина, односно Младинскиот културен центар (МКЦ) во Скопје ќе се оддржи TEDxSeptemvriskaSesijaSalon настан на темата „Креативните индустрии – спектар на можности или затворен круг на идеи?”.

На настанот ќе биде поттикната дискусија која ќе го предизвика вашето постоечко размислување за начинот на кој се поттикнува креативноста, се негува талентот и се создаваат креативни дела со економска, културна и социјална вредност. Ќе се отворат прашања за тоа која е нашата улога во поттикнување на развојот на талентите и дали и како соработката помеѓу различните дисциплини и сектори (уметност, дизајн, технологија, образование, здравство, итн.) ќе отвори можности за раст и развој на креативните индустрии?

Повеќе детали во однос на експерт гостите, партнер организациите и агендата на настанот ќе бидат дополнително објавени на официјалниот фејсбук настан на TEDxSeptemvriskaSesijaSalon.  Настанот е независно организиран ТEDх настан и истиот е лиценциран од страна на TED.

За присуство на настанот, сите заинтересирани е потребно да пополнат апликационен формулар: https://goo.gl/forms/HBm9xHrHBP6PmDo12. Учеството на настанот е бесплатно.

Поддржувачи на настанот: Скопје Креатива, Social Innovation Hub, Smart Up – Social Innovation Lab

Работилница за претставување на Скопје Лаб пред вработените во Град Скопје

Вработените на Град Скопје денес присуствуваа на претставувањето на Центарот за иновации на Град Скопје – Скопје Лаб, кој што претставува експериментален простор и место за соработка каде што сите засегнати страни (граѓаните, јавниот, приватниот и граѓанскиот сектор и академијата) заедно со администрацијата на Град Скопје ќе ги здружат силите да дизајнираат и развиваат решенија за да му помогнат на Скопје да ја подобри својата одржливост и урбана отпорност.

Преку ко-дизјанирање и ко-креирање Со и За граѓаните ќе помогнеме да се развијат услуги, проекти и политики што подобро ќе им служат на сите.

Во склоп на настанот се презентираше и новиот проект на Град Скопје, кој се реализира во соработка со Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП), и има за цел изработка на стратегија „Скопје паметен град“.