Од денеска со сметките на водовод и флаер со упатство за правилно одлагање на отпадот

Како да го третирате комуналниот отпад во Скопје?

Како дел од новиот концепт за третман на комуналниот отпад и хигиената на јавните површини во градот, од денеска граѓаните на Скопје со сметките на  ЈП„Водовод и канализација“ добиваат и  флаер со упатство за правилно одлагање на нивниот отпад.

Новите 540 статични контејнери за комунален отпад што се набавени имаат различни технички карактеристики од старите – собираат трипати повеќе отпад, автоматски се затвораат, можат да се отворат и со нога, имаат и рачка за отворање приспособена за користење за лицата со посебни потреби, ги подигнува возило со само еден човек, и немаат тркалца што спречува да се разместуваат. Исто така и 950 канти за џебен отпад се различни од претходните затоа што се заштитени од непрописно полнење со ќеси полни со домашен смет, а и недостапни се за птиците и уличните животни кои досега го расфрлаа отпадот насобран во нив.

На задната страна на овој леток се наведени и насоките за правилно одлагање на комуналниот отпад, телефонските броеви за пријавување кабаст и електронски отпад, како и бројот на телефонот на градскиот инспекторат за да може граѓаните да пријават  неправилности.

Градоначалникот во овој флаер ги замолува и воедно им упатува јасна порака на своите сограѓани дека чистотата на јавните површини зависи од сите, и дека само до колку ги почитуваат насоките и одговорно се однесуваат ќе се подобри хигиената во градот и за идните генерации ќе се обезбеди чиста и здрава животната средина.

На денешната седница за советнички прашање градоначалникот Шилегов одговараше како тече реализацијата на новиот концепт за  одржување на хигиената низ градот.

– Скопје што го затекнавме беше град во којшто системите функционираа по инерција со поставеност од средина на осумдесетите години од минатиот век. Значи, како било во 1985 година, ништо се немаше променето, што во функционирањето на администрацијата, каде што се уште надминуваме определени проблеми, уште потрагично во функционирањето на  јавните претпријатија  и во видот и квалитетот на услугите коишто сме ги давале како Град на нашите сограѓани. Затоа јас често велам не случајно Скопје изгледаше така како што изгледаше и дека сега полека  го менуваме неговиот лик. Ние сме на самиот почеток на имплементација на системот за третман на комуналниот отпад во нашиот град и она што го промовиравме пред околу еден месец и веќе полека можеме да го гледаме на нашите улици како се воведува, е само вовед на тоа што следува. Тоа бара и време и напор и средства, но токму заради тоа сме тука. Денеска за првпат до нашите сограѓани со сметките за вода се испратени и упатства за третман на отпадот – рече денеска  Шилегов.

Градот планира на крајот на годинава или почетокот на следната година во еден дел од градот граѓаните да вршат пробно делење на отпадот, односно да го делат отпадот на органски и неоргански и тоа да биде еден вид на селектирање на нивниот отпад.

Учество на конференција Greening Western Balkans’ environmental behavior

На 26ти октомври, во Хотел Мериот, се одржа конференција “Greening Western Balkans’ environmental behavior” во организација на Македонската Чивнинг Алумни асоцијација (http://mcaa.mk/). 

Конференцијата имаше за цел сеопфатно да го адресира прашањето на однесувањето кон животната средина во Западен Балкан, пристапувајќи на темата од повеќе страни како од институционална, бизнис и граѓанска перспектива. Говорниците беа експерти од јавен, академски, бизнис и граѓански сектор кои ги споделија своите најнови истражувања и примери од пракса за оценувањето на моменталното ниво на свест за проблемите и предизвиците со животната средина, што било направено до сега во земјите на Западен Балкан и ќе креираат идеи за идни акции и активности. Софија Богева од нашиот тим, која е потпретседател на Македонската Чивнинг Алумни Асоцијација, беше една од панелистите на тема практики за менување на однесувањето, одржлив развој и градови на иднината

Одржана обука за вработените од Испекторат на Град Скопје

На 16ти и 17ти октомври, во просториите на Град Скопје, се одржа обука за вработените на Инспекторатот на Град Скопје за користење на нов софтвер за внатрешно работење во секторот.

Алатката Freshdesk има за цел подобрување на ефективноста на јавната администрација во секторот, преку побрза и олеснета комуникација помеѓу вработените. Дополнително, оваа алатка овожможува едноставно доделување на задачи, вклучително и на терен, олеснувајќи го процесот на репортирање во секторот и регулирање на вондредните инспекции кои пристигнуваат телефонски или преку други социјални медиуми.

Алатката ќе ја користат сите одделенија од инспекторат како и одделението на комунални редари.

Учество на работилница #ZeroEmissionKrakow во Краков, Полска

Во периодот 19-20 септември, тимот на Скопје Лаб учествуваше на првата работилница oрганизирана во склоп на проектот Градовите на иднината #ZeroEmissionKrakow во Краков, Полска. 

Проектот е амбициозен и експериментален кој е под водство на Climate KIC* а го реализира Pracownia miejska во соработка со Град Краков. Целта е изнаоѓање решенија за климатската криза и трансформација на градот во град со нула емисии на јаглерод преку процес на ко-креирање со заедницата. На работилницата учествуваа претставници на градот, невладини организации кои работат на темата, студенти, претставници од приватен сектор и експерти кои заеднички ќе работат на ко-креирање решенија за Краков во следните 4 години.

Овој предизвик за здрави и чисти градови кој го води Climate KIC покрај Краков како и Скопје вклучува и 13 други градови од Европа, пионери во процесот.

Во текот на дводневната работилницата се споделија примери од проекти и активности што ги водат градовите Скопје и Амстердам а кои треба да служат како инспирација за Град Краков. 

Координаторот на Скопје Лаб, Софија Богева за време на својот говор накратко ги презентираше плановите на Скопје за следниот период кои се планирани во склоп на овој проект, а воедно и зборуваше за досегашните активности и остварувања на Скопје Лаб кои придонесоа, односно го ставија Скопје во листата на градови пионери кои се дел од истиот.

На посетата на Краков покрај координаторот присуствуваа и Софија Басмаџиева Жежељ, претставник од кабинетот на Град Скопје и Николчо Гошев, ИКТ специјалист во Скопје Лаб.

Во прилог ги споделуваме презентациите од амбициозниот план за нула емисии на Амстердам и проектот Градови на иднината на ClimateKic.

*EIT Climate KIC е Европска заедница за знаење и иновации, чија работа е насочена кон остварување на просперитетно, инклузивно, климатски отпорно општество основано на циркуларна економија со нула јаглерод.

Интерактивно прикажување на отворени податоци – Иднината на донесувањето одлуки во јавниот сектор

За прв пат во историјата, податоците се повредни од нафтата и секоја година се создаваат дупло повеќе податоци од претходната. Во денешно време, Data science е најбарана професија во светот, најверојатно поради сѐ поголемата потреба за анализа и презентација на податоците.

Во Лабораторијата за социјални иновации — СмартАп, работиме на изнаоѓање практични решенија за овој проблем, конкретно, како да се претстават податоците на начин кој е разбирлив и визуелно привлечен за човековото око — податоци кои прикажуваат приказна и влечат одговори. Овде би сакале да кажеме „Здраво!“.

Пред да го споделиме нашето искуство со интерактивно прикажување на податоци, би сакале да ги посочиме предностите на отворените податоци. ​

Отворени податоци се група на информации што секој може да ги пристапи во било кое време, подобрувајќи ја индивидуалната и колективната способност за донесување одлуки. Загрижен граѓанин кој сака да дознае колку дрвја има во неговиот град, статистичар кој сака да ги спореди неговите заклучоци со веќе достапните податоци, или локална власт која сака да создаде нови стратегии и политики врз основа на дадените информации.

Во Естонија, на пример, градот Талин креираше мобилна и веб-апликација од достапните отворени податоци во јавниот транспорт. Преку јавните податоци за слободна употреба, граѓаните можат да ги гледаат задоцнувањата во сообраќајот, и во живо да ги следат автобусите, трамвајите и возовите на мапата. Дополнително, на официјалната веб мапа на Талин, можат детално да се информираат за сите тековни градежни проекти во урбаниот простор. Дури и сообраќајните камери се достапни за следење во било кој дел од денот!

Придобивките од отворените податоци се прекумерни — од подобрување на управувањето, овозможување моќ на граѓаните, креирање нови економски можности до решавање на оштествените проблеми. Отворените податоци позитивно влијаат врз целото општество, иницирајќи соработка, учество во заедницата и социјални иновации.

Да погледнеме едно теренско истражување на УНДП за тоа како граѓаните од Скопската котлина се греат во нивните домови, и нашиот пристап кон интерактивно преикажување на добиените податоци!

Во јануари 2017, УНДП, во соработка со Град Скопје и Министерството за животна средина и просторно планирање, спроведе теренско истражување за начинот на кој се греат домаќинствата, со примерок од 5044 домови во Скопската котлина. Заклучоците на ова истражување покажаа дека греењето е најголемиот допринесувач кон загадувањето во Скопската котлина, со тоа што греењето во домаќинствата има најголем удел. Како производ на ова истражување, #SkopjeSeZagreva беше креирано, со цел да се престават податоците визуелно, со отворен пристап за сите.

По теренското истражување, тимот на СмартАп кој ги спроведува активностите на Центарот за иновации на Град Скопје — Скопје Лаб, започна со креирање на интерактивен приказ на податоците, што вклучува и градење на сценарија според добиените податоци, правејќи го #SkopjeSeZagreva тоа што ден денес е — платформа со отворен пристап кон податоци, достапни за секого. Алатката PowerBI беше употребена во процесот на визуелизација на податоците.

Што е PowerBi и како го инкорпориравме во нашата работа?

Накратко, PowerBI им овозможува на корисниците да визуелизираат отворени податоци, да ги споделат заклучоците со други организации или да ги прикачат на апликации или веб страни. Преку PowerBI, корисниците можат да се поврзат со стотици извори на податоци и да ги „оживеат“ преку интерактивни „темплејти“ и извештаи. Оваа моќна алатка ви дава можност да кликнете на било која слика, линија или збор, при што со секој клик се променува графиконот. Корисниците можат да собираат податоци од повеќе извори и на крај да создадат широк спектар на интерактивни извештаи кои лесно можат да ги споделат.

Какви можности нуди оваа визуелизација?

Ако сакаме, на пример, да откриеме како самохрани родители во Општина Аеродром ги загреваат своите домови, преку овој интерактивен приказ на податоците, можеме токму тоа да го сознаеме и многу друго — колку часа дневно се греат, колкави им се годишните трошоци за греење, дали имаат добра изолација итн.

Користејќи PowerBI, визуелизацијата нуди фокусирана анализа на податоци за потребите на експертите како и граѓаните. Сите овие податоци се користат за запознавање со социо-економските фактори кои влијаат врз навиките на потрошувачите.

Впрочем, ова е навистина потребно за сегашнатите предизвици со кои се соочува Скопје. Како еден од најзагадените градови во Европа и светот, локалните власти се соочени со изнаоѓање на практични и ефективни решенија во најбрз можен рок. Најдобар начин да се опреми и охрабри една локална власт е со лоцирање на потребите на своите граѓани. Земајќи ги социо-економските фактори во предвид (добиени од анализа на податоците) локалните власти можат да одлучат, на пример, какви субвенции се најефективни за одредена општина во Скопје.

Друг увид (објавен на klimatskipromeni.mk), откриен од анализа на отворените податоци на #SkopjeSeZagreva, е дека старите лица,особено жените се најпогодени од климатските промени, поради потешкотиите за обезбедување греење како резултат на високите трошоци за истото. Отворен пристап на ваквите податоци им овозможува на сите да прават брзи и ефективни одлуки за ублажување и адаптирање на климатските промени, како и намалување на загадувањето, со издржани аргументи од достапните податоци.

Со овој увид, многу други, #SkopjeSeZagreva и неговиот пристап на интерактивно прикажување на податоци може да ни помогне на сите нас да го направиме Скопје чист, одржлив и енергетски-ефикасен град.

Преку Скопје Лаб сме посветени на решавање на сегашните предизвици во општеството преку изнаоѓање на креативни решенија во сите сфери.

Како резиме, визуелизација на податоците може да ни помогне во:

* Стекнување увид во однесувањето на потрошувачите
* Формирање нови политики во јавните институции
* Олеснување на процесот на донесување одлуки, засновано врз податоци
* Донесувањето на издржани одлуки за субвенции

Интективниот приказ на податоци е од голема потреба во денешно време со тоа што им помага на сите организации полесно да растат и да се развијат во време на безброј информации и податоци. Развој на различни сценарија со вклучени графички елементи, превод и мануeлно опремување и маркетинг на алaтката, се само дел од причините зошто PowerBI e од огромно значење и зошто ние во СкопјеЛаб ја користиме токму оваа алатка.

Автор: Марија Башеска, дел од тимот на СмартАп

СмартАп — Лабораторија за социјални иновации (SmartUp — Social Innovation Lab) — https://www.innovationlab.mk

Ние од СмартАп сме посветени на решавање на сегашните предизвици во општеството преку изнаоѓање на креативни решенија во сите сфери. СмартАп има улога на еко-систем кој ги поврзува сите засегнати страни, промовира и развива социјални иновации и се стреми за социјална, економска и еколошка одржливост во општеството.

За СкопјеЛаб — Центар за иновации на Град Скопје

СкопјеЛаб е Центар за иновации на Град Скопје кој работи на изнаоѓање на иновативни начини за решавање на предизвиците и проблемите со кои се соочува Градот. Работи како посредник меѓу граѓаните, академските институции, компаниите, секторите и одделенијата на градот, општините и граѓанските организации со цел ко-креирање на заедничка вредност, брзо прототипирање и/или проверка и селекција на иновативни решенија.

Одржан вториот модул од програмата SI Innovation Leaders (SIIL)

Од 7ми до 11ти октомври во Сараево се одржа вториот модул од програмата SI Innovation Leaders (SIIL) Programme во која учествуваше нашиот член од тимот Софија Богева. 

Целта на ова програма е да придонесе кон зајакнување на еко-системот на иновации во регионот на западен балкан. Преку програмата, а со помош на шведското знаење и експертиза ќе креира платформа за размена на знаења и решавање на проблеми помеѓу експертите за развој на иновации во соодветните области од јавниот, приватниот, граѓанскиот сектор и академијата. Во оваа прва година во програмата учество земаат експерти од Босна и Херцеговина, Северна Македонија и Србија.

За време на овој втор модул, учесниците имаа можност да бидат и дел од Самитот за иновации во Сараево (линк).

Програмата е финансирана од Шведскиот институт (Swedish Institute (SI)), јавна агенција која промовира интерес и доверба во Шведска низ целиот свет, а имплементирана во соработка со Enact Sustainable Strategies.

Отворен повик за изработка на проектна документација за 7 зелени јавни површини – скверови

Скопје Лаб со задоволство ве информира дека Град Скопје го отвори повикот за изработка на проектна документација за 7 зелени јавни површини – скверови.

Со објава на повикот се затвора и првата фаза од реализација на иницијативата за озеленување и разубавување на градот согласно потребите на граѓаните.Решенијата кои ќе одговорат на повикот треба да ги отсликаат претходно подготвените концепти кои тимот на Скопје Лаб ги изработи врз база на спроведеното етнографско истражување со граѓаните на Скопје (види ги концептите).

Иако иницијално Скопје Лаб објави само 6 предлог концепти, поради обезбедување на дополнителни средства, повикот се прошири на 7 јавни зелени површини скверови кои беа претходно концептуализирани без разлика на иницијално предвидените средства.

Сите заинтересирани лица кои ги исполнуваат дадените критериуми за учество во тендерската постапка, можат да поднесат предлог понуда, најкасно до 24.10.2019 во 12:00 часот.

Oгласот за јавна набавка можете на го најдете на следниот линк: https://skrati.mk/050TO

 

Одржана тркалезна маса на тема „Здравјето во нашите урбани политики – колку се здрави нашите градови“

Под покровителство и организација на Академијата на науките и уметностите на Република Северна Македонија (МАНУ) и Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) во просториите на МАНУ, на 1 октомври 2019 година се одржа тркалезна маса на тема „Здравјето во нашите урбани политики – колку се здрави нашите градови“. 

Целта на тркалезната маса беше пред сѐ на едно место да се соберат креаторите на политиките во различни сектори на централно и на локално ниво, урбанистичките планери и архитектите, здравствените професионалци, универзитетската заедница и невладините организации. Дисксуијата беше насочена кон можностите за размена на мислења во однос на најновите научни истражувања во областа на урбаните политки, здравјето на населнието, заштита на животната средина и намалување на социјалните нееднаквости.

Состанокот го отворија Претседателот на МАНУ Академик Таки Фити и професор Драган Ѓорѓев од ИЈЗ, а свои централни излагања имаа гостите од Шкотска Проф. Џорџ Морис и г-днот Џон Хови кои ја преставија политикита на Европската Унија и на Шкотска во областа на здравјето и заштита на животната средина на ниво на локалните заедници и градови. Беа презентирани и примери на добра практика кај нас (Град Скопје и Општина Карпош) и во Европската Унија. Посебно беше интересно презентирањето на позитивните искуства во Шкотска, применети во проект на Град Скопје за изготвување на Здравствен профил на градот, во рамки на активностите што Град Скопје ги реализира како член на Здрави градови на Светската здравствена организација.