#ЗапознајгиСкопјани на саботно кафе во Излет

Оваа сабота, испијте го вашето кафе заедно со „Запознај ги Скопјани“! На 29.12, од 12:00 до 15:00 часот во Излет Кафе, ве повикуваме на кафе да ни ги раскажете вашите приказни и идеи за нашето Скопје!

#ЗапознајгиСкопјани има за цел приказните на граѓаните да допрат до надлежните и нивните сограѓани и со тоа можеби нешто навистина да променат во нечиј живот или во Скопје.

#ЗапознајгиСкопјани, како што вели координаторката Лина Иванова, е обид за доближување на скопјани до градот преку споделување на нивните чувства, доживувања, идеи, желби и сугестии за и во ова Скопје

Дознајте повеќе на: www.instagram.com/zapoznajgiskopjani/ и на официјалниот настан на фејсбук: https://www.facebook.com/events/2246810715555463/

Настанот е во организација на #ЗапознајгиСкопјани; иницијатива на СкопјеЛаб – Центарот за иновации на Град Скопје.

No automatic alt text available.

Прва термална мапа на Скопје – Што се Урбаните топлински острови?

Како станав дел од овој проект?

По неколку години академски труд низ целиот свет како истржувач во областа на Далечинската Детекција и Гео-Инфомационите Системи, ми се пружи шанса да бидам дел од проект поврзан со мојот град. Си реков, нема да ја пропуштам оваа можност!

Во Мај 2018 година, заедно со моите колеги, извршивме истражување со сателитски снимки за Урбаните Топлински Острови во Скопје. Ова не беше нашето прво истражување на оваа тема, претходно имавме изработно неколку проекти поврзани со топлинските острови. Но, овој пат, проектот за мене имаше посебно значење, Скопје за мене имаше посебно значење!  

Извор: https://www.mywanderlust.pl/things-to-do-in-skopje-macedonia/

Истражувањето доби голем интерес од локалните власти, поради тоа што за прв пат Скопје беше истражувано преку сателитските „очи“, а и поради актуелноста на темите глобално затоплување и урбани топлотни острови. По кратко време, добив покана да бидам дел од проектот, “ИКТ за урбана отпорност”, воден од Град Скопје и UNDP.

Што всушност претставуваат урбани топлотни острови?

Урбаните топлотни острови најлесно можат да се објаснат преку едноставен пример;  

Најчесто за викендите, сите сакаме да избегаме малку подалеку од градот, на некое позелено место. Знаеме дека таквите места се посвежи од центарот на градовите, па така, температурната разлика помеѓу урбаните и руралните средини се нарекува урбани топлотни острови. Причините за ваквата појава се антропогените активности.

Source: http://coolparramatta.com.au

Како јас придонесов во овој проект?

Додека стручниот тим на ФИНКИ беше задолжен за аквизиција на податоците, нашиот тим беше задолжен за обработка на истите податоци. Па така, аквизицијата на податоците беше извршена на 24ти Август, 2018, со авионско летало Cessna 172, во попладневните часови, кога температурите на воздухот се највисоки. Тој ден, температурата на воздухот се движеше измеѓу 29  – 32.5 ⁰C од 11:00 до 16:00 часот. Аквизицијата на податоците беше извршена со две посебни камери, едната на нас сите добро позната, фотографирајќи го она што го гледаме, а втората, термална, која „собираше“ термални податоци од површината на Скопје. Како резултат од авинското снимање, добивме 20.000 фотографии од кои требаше да се изработи мапата на Скопје! Иако веќе имавме големо искуство со обработка на вакви податоци, и се изгледаше лесно на почетокот, во рок од дваесет дена, нашиот тим се соочи со огромни предизвици. Најпрво, за да се процесираат 20.000 фоторафии со голема резолуција, ни беше потребен многу добар Хардвер. Еден од компјутерите на кои ги обработувавме податоците  беше со 128 GB RAM, GPU NVIDIA Quadro K4200, и Intel(R) Xeon(R) CPU E5-2643 @ 3.40 GHz. Првиот дел од податоците аквизирани со „обичната“ камера, беа процесирани за три дена, заедно со креирање на 3Д моделот, и првата мисла ни беше „Одлично! Се оди по планот!“, но не беше така. Она што предизвика огромен проблем беше недостатокот на географски податоци (координати) на податоците од термалната камера, па така сите податоци беа процесирани во локален координатен систем, а потоа, мапата беше конвертирана во националниот координатен систем со помош на високо-прецизната мапа од „обичната“ камера. Згора на се, термалната камера ја снима радијацијата намерсто температурата на површината, па дополнителни математички прсметки беа потребни за креирање на термалната мапа на Скопје.  

Резултати

По три недели напорна работа, со огромно задоволство ги средувавме даталите на нашите продукти. Првиот продукт е мапа на Скопје во висока резолуција од 50 cm, или во размер 1:1000. Со исто толкава резолуција е креиран и 3-Д моделот на Скопје. Симулирано видео од 3-Д модело може да најдете на следниот линк:

Главниот продукт во овој проект е термалната мапа. Термалата мапа е со 1,5 метри резолуција, или во приближно во размер 1:3000, и ја претставува температурата на површината на градот Скопје од 24ти Август, 2018.

Финалниот продукт на овој проект се анализите за урбани топлотни острови, кои беа извршени со помош на ГИС алатки. Слично како резултатите од истражувањето извршено со сателитски снимки, резултатите покажаа дека феноменот урбани топлотни острови е присутен во Скопје. Најпогодени области од оваа појава се густо населените делови од градот како и земјоделски области со мала вегетација.

 

Автор

Гордана Каплан, Ph.D. кандидат

Гордана Каплан ја доби својата магистерска диплома по геодезија од Универзитетот “Св. Кирил и Методиј”, Скопје, Македонија, во 2014 година. Во февруари 2015 година ги започна своите докторски студии на Универзитетот Анадолу, Ескишехир, Турција, како добитник на стипендија од организацијата “Turkiye Burslari”. Во моментов, работи како истражувач на Научниот институт за Земјата и вселената на Универзитетот Анадолу. Нејзините тековни истражувачки интереси вклучуваат техники на далечинска детекција и географски информациони системи, мапирање и следење на водите и водните површини со користење различни сателитски податоци, како и анализи на површинската температура и анализи на урбаните топлински острови.

https://www.researchgate.net/profile/Gordana_Jovanovska_Kaplan

Дознајте повеќе за урбаните топлотни острови и нивниот ефект во документите на следниов линк: https://zivotnasredina.skopje.gov.mk/proekti/otporno-skopje-pogolema-odrzhlivost-i-inovatsii-za-spravuvane-so-klimatskite-promeni/

Впечатоци од настанот „Кулирај, рециклирај, донирај: E-отпад“

На 21.11 со почеток од 19.00ч, во соработка со Нула Отпад – Друштво за управување со отпад, беше организиран настан за е-отпад „Кулирај, рециклирај, донирај: Е-отпад“ во просториите на „Кафе и филм Котур“.

Настанот имаше за цел да промовира добри пракси во справување со електронски отпад преку информативна и забавна содржина. На настанот учество зедоа вкупно 31 учесник, млади луѓе, од кои најголем број средношколци, кои преку интерактивни содржини и забавен едукативен квиз, отпочнаа дискусија на која ги таргетираа дел од проблемите поврзани со е-отпадот а потоа учесниците идентификуваа креативни решенија за адресирање на дефинираните проблеми.

Исто така, на настанот се презентираа решенијата за рециклирање и донирање на е-отпадот од страна на Нула Отпад, повеќе за нивата работа може да погледнете тука.  Се презентираше и апликацијата GARB, за мапирање на отпад низ градот Скопје изготвена од тимот на СмартАп Лабораторија за социјални иновации а финансирана од Центарот за истражување и креирање на политики (ЦРПМ). Повеќе за апликацијата може да најдете овде.

На настанот имаше и бесплатно кафе со донесени 3 батерии, соодветно на темата на настанот. Дополнително, на настанот имаше поставено корпа за рециклирање на ситен електронски отпад.

За да видите дел од атмосферата, погледнете го фб албумот

Кулирај, рециклирај, донирaj: Е-отпад

Дали знаете што е е-отпад, како се генерира, кои се најголеми придонесувачи и какви се последици има на човекот и на животната средина доколку содветно не се одложува?

Постојаниот општествен напредок заедно со брзиот технолошки развој допринесува до се поголемо производство и употреба на електрични и електронски уреди и опрема. Кога овие уреди и опрема ќе станат неупотребливи или нефункционални, тие стануваат електронски отпад.  Е-отпад е значаен проблем како во развиените така и во земјите во развој бидејќи покрај многуте компоненти, содржи опасни супстанции кои се штетни за животната средина и здравјето на луѓето ако не се соодветно третирани или отстранети. Во 2017 година, во светот се направени 47.8 тони на е-отпад, алармантен број кој константно се зголемува!

Од тука произлегуваат неколку прашања: Што би можело ние да направиме за да го спречиме зголемувањето на е-отпадот? Какви тековни иницијативи и мерки постојат за управување со е-отпад? Како да помогнеме во подигнување на свеста за значењето од правилно управување со е-отпадот и кај другите групи на граѓани?

Доколку имаш интерес за темата и сакаш да дадеш придонес во креирање на нови активности и мерки, регистрирај се на goo.gl/NJG6q8, најдоцна до среда, 21.11.18, 17:00ч. Бројот на учесници е ограничен.
Настанот ќе биде интерактивен со неколку забавни елементи, кратка информативна сесија, за донесени 3 батерии следува бесплатно кафе, дружба и e отворен за млади на возраст од 14 – 18 години.

Исто така, на настанот ќе има поставено корпи каде што ќе можете да донесете е-опрема и уреди за рециклирање или донирање!

Настанот е организиран од Скопје Лаб – Центар за иновации на Град Скопје и Нула Отпад – Друштво за управување со отпад.

Локалните власти користат беспилотни летала за да собираат податоци за следење на реките и потоците

Новите технологии ја револуционизираат примената на дистантните сензори во речните предели и значително ја зголемуваат нашата способност да ги идентификуваме и да ги решаваме главните причини за загадувањето на водата. Овие причини го опфаќаат влијанието на земјоделството и на другите употреби на земјиштето врз квалитетот на речната вода, како и влијанието врз површинските и врз подземните води.

Нискотарифните беспилотни летала овозможуваат да се добиваат детални слики за користењето на земјиштето како и други вредни податоци поврзани со квалитетот на водата, дури и во областите каде што е тешко да се пристапи, без при тоа да се направат големи трошоци за летала со екипаж.

Уникатна предност на беспилотните летала е тоа што можат да прибираат живи податоци од голем број сензори, вклучувајќи ги и мултиспектралните NIR и LIDAR сензори, со што се обезбедуваат прецизни показатели за чистота на водата. Брзото и економски достапно собирање на вакви детални податоци може да игра суштинска улога за формулирањето и спроведувањето на политиките за управување со водите врз основа на потребните информации.

За да го промовира и да го поддржи усвојувањето на оваа технологија од страна на јавните институции, Скопје Лаб направи пилот-проект и ја овозможи соработката помеѓу Градот Скопје и Факултетот за компјутерски науки и инженерство (ФИНКИ) за истата да ја тестира.

Проектот обезбедува рамка за следење на речните корита и квалитетот на речната вода со користење беспилотни летала со термички и стандардни (RGB) камери и со софтвер за обработка на воздушни слики.

Рамката се разработи во соработка со администрацијата на Град Скопје и државните институции што го следат квалитетот на протечните води.

Заедно со локалната власт, како дел од проектот, се направија неколку летови со дронови а се споделија и упатства и помош за тоа како да се користи платформата.

На следните слики е илустрирана опрема што се користи во проектот.

Слика 1: Дрон DJI Phantom 3 што се користи во проектот

Слика 2: Држач за термичка камера (користевме 3D печатач). Држачот беше монтиран на беспилотното летало.

 

Слика 3: Термичка камера FLIR Vue Pro 640 што се користи во проектот. Слика 4: Карактеристики на термичката камера. Слика 5: Камера што се користи за NDVI слики

Платформата овозможува да се направат за градот Скопје мапи на протокот на реките со висока резолуција, со термички слики што укажуваат на температурата на водата. Овие податоци овозможуваат рано откривање на физички и хемиски загадувачи во водата.

Проектот исто така вклучуваше прелетување на беспилотни летала над дел од реката Лепенец, за демонстрирање на едноставноста и ефикасноста на презентираниот метод. За време од еден час се направија четири лета со кои се опфати четири-километарско подрачје на реката. Од податоците се изработи 3D модел на сливот на реката Лепенец, како и следната ортофото карта (Слика 6).

Слика 6: Ортофото карта на јужниот речен слив на реката Лепенец

Со користење на термална камера се утврди разлика во температурата од околу 2°C  помеѓу реката Лепенец и реката Вардар. Вакви разлики во температурата може значително да влијаат врз флората и фауната во реките. Слика 7 јасно покажува дека местата со помалку вегетација повеќе се загреваат од сончевото зрачење (околу 3°C).

Слика 7: Дотек на реката Лепенец

Сликите од камерата NDVI (слики 8 и 9) јасно покажуваат разлики во степенот на вегетација, агрегацијата на песок и човечката активност во различни делови на речниот слив.

Слика 8: Дел од речниот слив со повеќе вегетација и помалку човечка активност

Слика 9: Дел од речниот слив со повеќе човечки активности и агрегации на песок

Истите информации за човечките активности и агрегацијата на песок може да се добијат и со користење на 3D модел на речниот слив (види слика 10).

Слика 10: 3D модел на речниот слив. (Црвениот круг ги посочува зголемените човечки активности и малите фабрики кои претставуваат потенцијални еколошки опасности.)

Платформата ја користевме и за идентификување диви депонии по течението на реката. Следењето со беспилотни летала покажува значително загадување на земјиштето по течението на реката предизвикано од мали фабрики и човечки активности (Слики 11 и 12).

Слика 11: Ортофото картата со дивите депонии

Слика 12: Фотографија од дрон на диви депонии

Вработените во администрацијата на Град Скопје учествуваа активно и покажаа интерес да ги усвојат новите технологии. Низ овој инклузивен процес произлегоа многу идеи за тоа како градската управа може да ги користи беспилотните летала во своите секојдневни активности за да прибира вредни податоци и да помогне да се подобри квалитетот на животот на луѓето.

Скопје Лаб спроведе интензивна обука за вработените во администрацијата на Градот Скопје, која опфати и обука за летање на беспилотните летала и за обработка на податоците. Така, концептот на Скопје Лаб се покажа како моќен катализатор за подобрување и забрзување на процесот на иновации во локалната власт.

Автори: Костадин Мишев, Александар Стојменски, Игор Мишковски и Димитар Трајанов

Започна Скопје РОК Хакатон 2018!

Денес, официјално започна РОК Хакатонот 2018 активност во рамки на РОК проектот кој го реализира Град Скопје и Архитектонски факултет, во партнерство со Ecopreneurs for the Climate (Еко–претприемачи за климата – ECO4CLIM).

Хакатонот претставува дводневен маратон за ко–креирање наменет за студенти, млади професионалци и претприемачи, со цел да се зајакне еко–претприемништвото, одржливите бизнис иновации и мрежите за соработка, коишто претставуваат клучни слоеви за ефективни и инклузивни решенија за главните предизвици со кои се соочува градот во однос на животната средина, вклучувајќи ги и климатските промени.

За тековни информации во врска со настанот следете не на социјалните мрежи и користете ги хаштазите: #SmartHistory #SmartGreen

Хакатонот е дел од проектот РОК, финансиран од Хоризонт 2020, како и од иницијативата Young Ecopreneurs Climathons 2018 (Климатони за млади еко–претприемачи 2018 – #YoungEcoClimathons18), кој вклучува зелени хакатони во многу градови ширум светот коишто се одржуваат во текот на целата пролет и есен, а завршуваат со Конференцијата за климатски промени на ОН 2018 (COP24), во Катовице (Полска), во периодот од 03 до 14 декември.

Скопје РОК Хакатон 2018

Аплицирај наhttps://goo.gl/Kc7QFx
Краен рок за аплицирање: 07.11.2018
Капацитет: 10 тима, макс 40 учесници
Локација: Национална Универзитетска Библиотека св.Климент Охридски
Повеќе инфо на: https://goo.gl/qEMLhE
Предизвик: Реупотреба на културното наследство за креирање на иновативни зелени јавни простори во Старата Скопска Чаршија #SmartHistory #SmartGreen
ИнфоСесија: 31.10.2018, 11 часот, Сала за состаноци, Факултет за Архитектура
Линк до Фејбук настан (сите детали и програма): https://www.facebook.com/events/340592433362983/

Градот Скопје, заедно со Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ Скопје, Архитектонски факултет, и Центарот за иновации на Градот Скопје – Скопје Лаб, во партнерство со Ecopreneurs for the Climate (Еко–претприемачи за климата – ECO4CLIM), заеднички го организираат Скопје РОК Хакатон 2018, којшто ќе се одржи во периодот од 9 до 11 ноември во Скопје.

Станува збор за дводневен маратон за ко–креирање наменет за студенти, млади професионалци и претприемачи, со цел да се зајакне еко–претприемништвото, одржливите бизнис иновации и мрежите за соработка, коишто претставуваат клучни слоеви за ефективни и инклузивни решенија за главните предизвици со кои се соочува градот во однос на животната средина, вклучувајќи ги и климатските промени.

Хакатонот е дел од проектот РОК, финансиран од Хоризонт 2020, како и од иницијативата Young Ecopreneurs Climathons 2018 (Климатони за млади еко–претприемачи 2018 – #YoungEcoClimathons18), кој вклучува зелени хакатони во многу градови ширум светот коишто се одржуваат во текот на целата пролет и есен, а завршуваат со Конференцијата за климатски промени на ОН 2018 (COP24), во Катовице (Полска), во периодот од 03 до 14 декември.

Кој може да учествува?

Сите што сакаат да бидат вклучени во изнаоѓање на решенија за општествените предизвици и предизвиците во однос на животната средина, климатските промени, пристапноста до културното наследство и урбаната отпорност, со градење на одржливи и инклузивни деловни решенија.
Особено:

 • Студенти од различни области како бизнис, архитектура, шумарство итн.
 • Млади професионалци коишто бараат вработување во полето на одржливост / климатски иновации
 • Млади еко–претприемачи коишто бараат идеи, можности и/или тимски соработници
 • Граѓани коишто се заинтересирани да го трансформираат својот град во еден отпорен урбан систем.

Зошто да учествувате?

 • Приклучете се на група иноватори, луѓе со визија и позитивна енергија
 • Зајакнете ги вашите вештини за развој на одржливи бизниси
 • Проширете ја вашата мрежа на домашни и меѓународни контакти
 • Откријте нови можности за развој
 • Дознајте повеќе за културното наследство на Старата скопска чаршија
 • Можност да изградите сопствен бизнис

Програма

Хакатонот ќе трае два и пол дена, структуриран од околу 4 работни сесии, со меѓународни експерти – фасилитатори и методологија поддржана од алатката “Green Business Canvas”
По хакатонот, победничкиот тим ќе работи на развивање на своето решение преку програма за инкубација, управувана од ко–организаторите, под (онлајн) надзор на Ecopreneurs for the Climate. Дополнително, по инкубацијата, членовите на победничкиот тим ќе добијат можност да го претстават своето решение на еден меѓународен настан во склоп проектот РОК во 2019 година и на различни национални поврзани форуми.

Регистрација

Регистрацијата е задолжителна и предвидува обврска да присуствувате и активно учествувате на хакатонот.
Може да се регистрираат и тимови, но секој член треба да се регистрира посебно, а потоа во почетокот на хакатонот заедно сите ќе се групираат.

За повеќе информации контактирајте ги:

 1. Софија Богева, координатор на Скопје Лаб – [email protected]
 2. Марио Рингов, Град Скопје – [email protected]

Дополнително, на 31.10.2018 ќе се организира ИНФО СЕСИЈА на која ќе може да се запознаете подобро со предизвикот и деталите околу учеството.

Овозможено од страна на:

 • Градот Скопје
 • Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ Скопје – Архитектонскиот факултет
 • Центарот за иновации на Градот Скопје – Скопје Лаб
 • Проектот РОК Хоризонт 2020

Поддржано од:
Европската Комисија, преку Програмата Хоризонт 2020.

За повеќе инфо околу хакатоните во другите земји посетете го твитер профилот https://twitter.com/eco4clim

Првиот TEDxSkopjeSalon – Каква е иднината на транспортот?

Зголемената популација во големите градови е еден од предизвиците на процесите на планирање и управување на градовите. Несомнено, еден од најзначајните предизвиците во таканаречените “мега градови” е транспортот, предизвик кој придонесува до значителни штети кои водат кон здравствени проблеми и недостаток на економски развој.

Дополнително, во последните години, во Македонија се забележува раст во потрошувачката енергија од транспорт, од 24% во 2012 на 32,5% во 2015 година, од кој најдоминантен е патниот сообраќај со 97% вклученост. Ова резултира со високи емисии на стакленички гасови, од кои дури 99% се настанати од транспортниот сектор.

Денешниот развој на информациски и комуникациски технологии дава можности за развивање на одржливи и ефикасни решенија. Сепак, и во ваква ситуација решенијата навидум отсуствуваат. Преминот на општеството кон употреба на поефикасни иновативни технологии и обновливи извори на енергија ги вклучува сите.

Токму затоа на 20.09.2018, со почеток од 19:00ч во просториите на “CO&WORK” се организира првиот TEDxSkopjeSalon за оваа сезона под тема “Иднината на транспортот”, настан посветен на иновациите во транспортот, со дискусија за патот кон одржливоста и ефикасноста преку имплементација на нови технологии и методи.

Дел од прашањата на кои како што велат организаторите ќе се дискутира инволвираат: што можат градовите, луѓето, властите и организациите да направат за нова фундаментална промена во гледање на транспорот и мобилноста, како и за кои се последиците на оваа промена и кон кои цели се стремиме за нејзино постигнување.

За присуство на настанот, сите заинтересирани е потребно да пополнат апликационен формулар на следниов линк: goo.gl/bgW7h3; најдоцна до 17.09.2018, 18:00 часот.

Повеќе за настанот може да дознаете на следниов линк.

Ова е всушност првиот од новата серија TEDxSkopjeSalon настани кои после досегашните успешни 22 настани се ребрендира во TEDxSkopje. СкопјеЛаб – Центарот за иновации на Град Скопје уште од самиот почеток е еден од поддржувачите на оваа иницијатива која веќе некое време се обидува да ја раздвижи скопската мисла!

За крај, бидете одговорни, забавни и иновативни во вашиот транспорт, макар и секојдневен!

Европска недела на мобилност 2018 – Комбинирај и движи се

Сакаме различна храна, мода, музика - па зошто кога станува збор за транспорт толку многу се држиме до еден модус?

Оваа година EUROPEANMOBILITYWEEK нè поттикнува да истражиме различни опции за движење од место А до место Б, и да размислиме за начинот кој најмногу одговара на нашето конкретно патување. Затоа се фокусираме на "мултимодалност" - комбинирање на транспортни режими во исто патување или за различни патувања.

Оваа година, зошто да не ги испробате различните начини на транспорт: одете со велосипед до салата за вежбање и порано започнете со согорување на калории, земете го Вашиот велосипед во автобус да ги избегнете сообраќајните гужви, избегнете плаќање на паркинг кога одите во шопинг – одете со автобус и потоа да прошетајте до продавниците!

Превземено од: Европска недела на мобилност/Министерство за животна средина и просторно планирање

Со мудро одбирање на начинот на секојдневен транспорт, го заштедуваме домашниот буџет, го подобруваме нашето здравје, воедно ја заштитуваме животната средина и го намалуваме загадувањето од транспортот.

Каде ќе се приклучите и ќе го дадете својот придонес?

Започна процесот на мапирање на урбаните топлотни острови во Скопје

Искористување на новата технологија  за добивање на квалитетни микро податоци и нивна визуелизација дава можност на градовите поефективно и поекономично да дојдат до информации кои ќе обезбедат донесување на квалитетни и информирани одлуки.  Овој пристап истовремено овозможува градовите на едноставен и сликовен начин да ги информираат граѓаните за моменталните состојби и заедно потикнат интерес и акции за нивно ублажување.

Градот Скопје, како и други урбани средини има ефекти на затоплување заради густата урбана средина, бетон, асфалт и потрошувачи на енергијата кои се воедно и генератори на топлина. Температурите во градот се поголеми отколу во средини надвор од градот. За повисоки температури придонесува и збиената структура на објектите, која оневозможува проток на воздушната маса, како и асфалтот, издувните гасови од возила и индустријата, темни фасади.

За потребите на анализата на влијанието на урбаните елементи врз климата и температурата на околината, Град Скопје заедно со УНДП во рамки на проектот „ИКТ за урбана отпорност“ започна со процесот на мапирање на урбаните топлотни острови.

Денес, 24ти Август 2018, од спортскиот Аеродром Стенковец започна снимањето со термална камера со рута во должина од 375км која се изведува со воздухоплов тип Cessna 172.

 

Неколку причини заради кои се јавуваат урбани топлотни острови се:

 • Темни површини од патиштата и зградите. Бетонот и асфалтот имаат различни термални својства од вонградските површини.
 • Недостиг на евапотранспирација, т.е испарувања преку вегетација во урбаните места. Со намалена количина на вегетација, градовите немаат сенки и немаат разладувачки ефект преку дрвјата како и непостоење на можност за отстранување на јаглерод диоксид.
 • Геометриски ефекти. Високите згради имаат повеќе површини за рефлексија и абсорпција на сончевите зраци, со што се зголемува затоплувањето на урбаните простори. Ова се нарекува урбан кањон ефект.
 • Зградите го блокираат ветерот, со што се намалува разладувањето и се спречува разредувањето на загаденоста.
 • Нефункционалната топлината од автомобилите, клима уредите и индустријата, исто така придонесува за зголемување на урбани топлотни острови.
 • Високо ниво на загадување во урбаните простори исто така го зголемува ефектот на UHI.
 • Температурата се зголемува и со концентрација на озон, кој е во улога на стакленички гас.

 

Ваквите урбани топлотни острови директно или индиректно влијание врз:

Влијание врз животинскиот свет

 • Инсектите имаат зголемена толеранција за топлина.
 • Рибнот свет во потоците и реките претпува стрес од затоплени води.
 • Измена на процесот на природната селекција.

Секундарни ефекти врз локална метеорологија

 • Измена на локални ветрови, развој на облаци и магла, зголемување на фреквенција на дождови.

Здравствени ефекти

 • Урбани топлотни острови имаат потенцијал за директно влијание врз здравјето и добросостојбата на граѓаните. Постои зголемена смртност заради прекумерна жештина. Се зголемува траењето на топлотните бранови во градовите.

Зголемена употреба на енергија

 • Се зголемува енергија за климатизација и фрижидери. Можно е да се направат пресметки за заштеда на средства за имплементрација на редукција на урбани топлотни острови.

 

Ублажување на последниците од урбани топлотни острови

Бели фасади и кровови

Со бели или светли фасади и кровови, се намалува абсорпција на топлина.

Зелени кровови

Зелените покриви намалуваат креирање на урбани топлутни острови, и даваат можност за развој на вегетацијата и животинскиот свет во урбаните средини. На овој начин вештачките површини се вклопуваат во природата.

Засадување на дрвја и вегетација во градовите

Дрвјата помагаат на повеќе начини за намалувањето на температурите во градот:

 • Евапотраспирација предизвикува ладење
 • Намалување на јаглерод диоксид во атмосферата
 • Сенка

Зелени паркинзи и тротоари (Cool Pavements)

 • Рефлектираат сончеви зраци
 • Зголемуваат испарувања на водата. Бидејќи покриеност со асфалт може да достигне и 30–45% од употреба на земјиштето во градовите, асфалтот игра важна улога во намалувањето на урбаните топлотни острови.