Mars: A day in the life of a human colony

Септември 2016, Елон Маск ја објави својата идеја за колонизација на Марс по пат на реискористливи ракети & вселенски летала придружена со неговата силна визија за тоа како ќе биде колонизиран Марс и како ќе изгледа новото општествено уредување надвор од границите на планетата Земја.

Речиси година дена подоцна, во обид барем малку да се приближиме до нивото на присутната глобална дискусија на оваа тема, организираме TEDxSalon настан на кој ќе зборуваме за тоа каков дом би можела да биде оваа црвена планета. Дел од прашањата кои ќе ги начнеме се блиску поврзани до тоа како правно, религиозно, морално, етички и економски ќе биде организиран новиот свет на човештвото и најважно, што се ќе треба да биде поставено за да се обезбеди непречен живот на една ваква цивилизација на Марс.

Настанот ќе се оддржи на 10.10.2017 со почеток од 19 часот во просториите на новоотворениот Центар за Иновации на Град Скопје, СкопјеЛаб со тема Mars: A day in the life of a human colony. Настанот е организиран во склоп на серијата TEDxSeptemvriskaSesijaSalon настани.

Овој настан за разлика од стандардните TEDxSeptemvriskaSesijaSalon настани е од понеформален и поинтимен карактер, имајќи за цел развивање на неструктурирана дискусија врз база на неколку TED и TEDx говори кои ќе се прикажат. Согласно карактерот на настанот, отсуството на експерт гости и просторот – бројот на учесници е лимитиран на 15.

Настанот е независно организиран ТED настан и истиот е лиценциран од страна на TED. Повеќе детали во однос на партнер организациите и агендата на настанот ќе бидат дополнително објавени.

Како да аплицираш?
За присуство на настанот, сите заинтересирани е потребно да пополнат апликационен формулар: https://goo.gl/forms/mBYZHwDke1LjHfL12

Поддржувачи:
Скопје Лаб – Центар за иновации на Град СкопјеFINKI – Факултет за Информатички Науки и Компјутерско ИнженерствоSocial Innovation Hub SkopjeSmartUp – Social Innovation Lab