Европска недела на мобилност

септември 18, 2017 10:00

Град Скопје

Бул. Илинден бр.82 Скопје

389-2-3297-2

Споделувањето те движи напред. Урбана мобилност. Урбани херои.

Агенда:

08.00 до 13.00
Факултети ФЕИТ,ФИНКИ ….
Carpool
Идентификување на интересот на вработените и студентите за здружено возење и споделување на возило за заеднички транспорт.

08.00 – 16.30
Институции и компании во централно градско подрачје
Carpool
Идентификување на интересот на вработените за здружено возење и споделување на возило за заеднички транспорт

Начин:
– полуструктуирано интервју-анкетари,
– поставување огласни табли (потребни информации за анализа: патник, возач, дестинација, контакт).

НВО Институт за обуки КОЦКА

11:00 – 12:00
ЦУКС-Скопје
Автоматско управување со сообраќајот

Посета на Центарот за автоматско управување и контрола на сообраќајот на Град Скопје, презентација на опремата за автоматско водење на 90 раскрсници во градот.
СУГС Раде Јовчевски Корчагин

10:00 – 12:00
Училишен двор на СУГС Ѓорѓи Димитров
Камион училна
Лабораторија на тркала, едукација за придобивките од користење на одржлив транспорт и ефектите врз природата, климатските промени и СО2 емисиите.
Настанот се снабдува со енергија од соларни панели.
13:00
Канцеларија на ЕУ
Smart bumps
ST SS Smart Traffic Safety Systems
Презентација на иновативен проект „Паметни лежечки полицајци“.
– Уред кој се активира само за возилатабшто се движат со поголема брзина од дозволената.

Во текот на денот
Идоли и херои во автобус
НВО Прв до врв
– културни настани во автобус (музичари, магионичари, пантомимичари и сл.),
– дружење со јавни личности во автобус.

Герила акција во автобус
НВО ГОУ ГРИН
Едукативни содржини за одржлив транспорт.