Европска недела на мобилност

септември 20, 2017 22:00

Град Скопје

Бул. Илинден бр.82 Скопје

389-2-3297-2

Споделувањето те движи напред. Урбана мобилност. Урбани херои.

Агенда:

10:00
Парк на езерата Општина Аеродром
Играм, спортувам и се радувам
ЈДГОА Срничка и Буба Мара

10:00 – 12:00
Училишен двор на СУГС Марија Склодовска Кири
Камион училна
Лабораторија на тркала, едукација за придобивките од користење на одржлив транспорт и ефектите врз природата, климатските промени и СО2 емисиите.
Настанот се снабдува со енергија од соларни панели.
11.00 -13.00
Скопје урбан мобилити
Јавна соба
Округла маса за одржлив и ефикасен транспорт за деловната заедница.

Презентација на проектот Social car и заложбите на град Скопје за велоград и вклучување на деловната заедница.
– Марио Рингов
– Даниел Павлевски

Добри примери на компании за користење на здружен превоз

Насоки и препораки – Дискусија

14:00 – 15:00
Град Скопје, Skopje Lab, Центар за иновации
Презентирање на проектот Skopje Smart City Strategy
Градот Скопје и УНДП во моментов работат на спроведување на регионален проект: “Зголемување на урбаната отпорност преку употреба на ИКТ за вклучување на ризиците од катастрофи и климатски ризици. Главната цел на проектот е да се изгради климатска отпорност во земјата преку зголемување на институционалниот капацитет, мобилизирање на знаењето и пренесување на соодветни иновативни технологии за најдобри практики.
Во таа насока, Градот Скопје, заедно со УНДП, иницираа активности за изработка на Стратегијата за паметни градови во Скопје.
Со околу половина од населението што живее во Скопје со висока густина на населението во урбаните средини, се зголемуваат притисоците врз урбаното и просторно планирање, енергијата, транспортот, водата, јавните згради и област, одредбите на услугите, како и климатските промени и урбаната отпорност.
За да ги оптимизираме ограничените градски ресурси, да ја зголемиме еластичноста и да создадеме унифицирано и кохерентно искуство, ни требаат решенија кои се “паметни” (и високо и ефикасни) од една страна и кои генерираат развој и социјална благосостојба со зголемена отпорност од друга страна. Ова најдобро се постигнува со мобилизирање на сите ресурси на градот и користење на нови технологии и следење на заеднички политики.
Како прв чекор во овој процес, ќе се развие визија и цели на Стратегијата, како и Модулот за одржливост.
– Презентирање на реализираните активности за релевантните службеници на секторите во Град Скопје.

17.00-19.30
ФИНКИ
TEDx настан
Споделување на возила – “Иднина на транспортот”
Здружение на инженери за животна средина
– 4 видео пораки поврзани со carpool
– 2 гости кои ќе ја насочат дискусијата
– 35-50 гости.
Во текот на денот
Идоли и херои во автобус
НВО Прв до врв
– културни настани во автобус (музичари, магионичари, пантомимичари и сл.),
– дружење со јавни личности во автобус.

Герила акција во автобус
НВО ГОУ ГРИН
Едукативни содржини за одржлив транспорт.