Европска недела на мобилност

септември 21, 2017 09:00

Споделувањето те движи напред. Урбана мобилност. Урбани херои.

Агенда:

09:00 – 12:30
Македонска академија на науките и уметностите
Работилница за резултатите од анализите за состојбата со климатските промени
UNDP иi GEF
– Презентација на активностите за ублажување на климатските промени, соодветни механизми за мониторирање, известување и верификација на резултатите, во пресрет на Ратификување на Договорот од Париз,
– Светски трендови во климатската политика.

10:00 – 13:00
Градски парк, Фонтана
“Движи се за здравје “
Детски Културен Центар Карпош
– Рекреативни активности на деца од предшколска и школлска взораст,
– Примена на реквизити.

10:00 – 12:00
Училишен двор на СУГС Кочо Рацин во Ѓорче Петров
Камион училна
Лабораторија на тркала, едукација за придобивките од користење на одржлив транспорт и ефектите врз природата, климатските промени и СО2 емисиите.
Настанот се снабдува со енергија од соларни панели.

Втора конференција “Bike and Learn
Целта на конференцијата е да ги едуцира младите за употребата на алтернативниот транспорт што можат да го користат во секојдневниот живот, ефектот што го има врз здравјето и економијата и да ја подигне свеста за (недостаток на функционална) велосипедска инфраструктура.
– 4 локации за посета
– 3 едукативни работилници
– Дискусија
– 25 учесници

– 10,30 – 11:15 Споделување на автомобил во Скопје – Марио Рингов, (сала на совет на Град Скопје)
– 11:15 – 12:00 Споделување и скуство од проектот „Велосипеди за сите“, првиот систем за изнајмување велосипед во Град Скопје – Јулијана Даскалов, поранешен раководител на проектот (канцеларија на ГоуГрин, ул. Кукушка 4а)
– 12:00 – 12:30 Пауза за освежување
– 12:45 – 13:15 City tree – Екосвест
13:15 – 14:00 Вработени кои одат со велосипед на работа, Seavus/Netcetera
14:00 – 14:30 Bikecomputer.co, македонска мобилна апликација за велосипедисти – ЕУ ИнфоЦентар
14:00 – 15:30 Доделување сертификати и фотографирање.

Во текот на денот
Идоли и херои во автобус
НВО Прв до врв
– културни настани во автобус (музичари, магионичари, пантомимичари и сл.),
– дружење со јавни личности во автобус.
Герила акција во автобус
НВО ГОУ ГРИН
Едукативни содржини за одржлив транспорт.